- Κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, επειδή συνήθως οι ασθενείς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
- Αποφυγή κατανάλωσης Νατρίου (από αλάτι κλπ), εάν ο ασθενής έχει οίδημα, και περιορισμός πρόσληψης Φωσφόρου (που βρίσκεται στο γάλα, σκληρό τυρί, παγωτό, coca cola, σοκολάτα, κουάκερ, φιστίκια κλπ).
- Μπορείς να πάρεις έξτρα βιταμίνες που να περιέχουν απαραίτητα βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ.
- Περιορισμός κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας Καλίου!! Μερικές συμβουλές είναι:
- Να ξεπλένονται καλά τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ώστε μια ποσότητα να φεύγει με το νερό.
- Αποφυγή κατανάλωσης χυμού από κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά ή το ζωμό από τα μαγειρεμένα κρέατα.
- Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα φαγητά περιέχουν μια ποσότητα καλίου, οπότε αυτό που μετράει πιο πολύ είναι το μέγεθος της μερίδας. Μια μεγάλη ποσότητα ενός τροφίμου που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο μπορεί άνετα να μετατραπεί σε ένα φαγητό πλούσιο σε κάλιο.
Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο που θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωσή τους είναι:
ΦΡΟΥΤΑ | ΛΑΧΑΝΙΚΑ | ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ |
---|---|---|
Αβοκάντο (1/4 του φρούτου) |
Αγκινάρες | Ανάλατος ζωμός κρέατος |
Ακτινίδιο (1 μέτριο) | Κολοκύθα γλυκιά | Γάλα, όλων των τύπων (1 κούπα) |
Βερίκοκα (2 μέτρια)-ξερά (5 μισά) |
Καρότα ωμά | Γιαούρτι |
Μάνγκο (1 μέτριο) | Κινέζικο λάχανο | Καρύδια και καρποί (1 ounce) |
Μπανάνα (1/2 μεσαία) | Λαχανάκια Βρυξελλών | Μελάσα (1 κουτ. σούπας) |
Νεκταρίνια | Μανιτάρια κονσέρβας | Προϊόντα βρώμης και βρώμη |
Ξερά φρούτα | Μαύρα φασόλια | Σοκολάτα (1,5 - 2 ounces) |
Ξηρά δαμάσκηνα | Μπρόκολο και μαγειρεμένο | Συμπληρώματα διατροφής: να χρησιμοποιούνται μόνο με συνταγή γιατρού ή διαιτολόγου. |
Πεπόνι | Ντομάτες και όλα τα προϊόντα με ντομάτα | Υποκατάστατα αλατιού |
Πορτοκάλι (1 μέτριο) | Ξερά φασόλια και μπιζέλια | Φιστικοβούτυρο (2 κουταλιές σούπας) |
Ρόδι (1 ολόκληρο) | Πατάτες και γλυκοπατάτες | Granola: πρωινό πιάτο με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, δημητριακά και σπόρους. |
Σταφίδες | Παντζάρια, φρέσκα ή βρασμένα | |
Σύκα – σύκα ξερά | Πράσινα λαχανικά | |
Χουρμάδες (5 ολόκληροι) | Ρίζες από μπαμπού | |
Χυμός grapefruit | Σελινόριζα | |
Χυμός δαμάσκηνου | Σπανάκι μαγειρεμένο | |
Χυμός πορτοκάλι | Φακές | |
Χυμοί λαχανικών | ||
Ψητά φασόλια |
1 ounce = 28,35γρ