Basics template

Menu
  • ΑρχικήΑρχική
  • ΒιογραφικόΒιογραφικό
  • ΆρθραΆρθρα
  • ΦωτογραφίεςΦωτογραφίες
  • ΠαροχέςΠαροχές
    • Απλή επίσκεψη
    • Διατροφή για vegans
    • Διατροφή για αθλητές
    • Διατροφή για παιδιά και εφήβους
  • ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία
  • Facebook

Basics template

  • ΑρχικήΑρχική
  • ΒιογραφικόΒιογραφικό
  • ΆρθραΆρθρα
  • ΦωτογραφίεςΦωτογραφίες
  • ΠαροχέςΠαροχές
    • Απλή επίσκεψη
    • Διατροφή για vegans
    • Διατροφή για αθλητές
    • Διατροφή για παιδιά και εφήβους
  • ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία
  • Facebook

Ω-3 Λιπαρά Οξέα

 

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να παράγει το σώμα μας και συνεπώς πρέπει να τα προσλαμβάνουμε με τη διατροφή. Τα κυριότερα ω-3 λιπαρά οξέα είναι:

  • Το άλφα λινολεικό οξύ (a-linolenic acid, ALA).
  • Το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (eicosapentanoic acid, EPA) και
  • Το δεκαεξανοϊκό οξύ (docosahexanoic acid, DHA).

Το ALA που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή (λιναρόσπορο, φύκια) μετατρέπεται σε ΕΡΑ και DHA, σε ποσοστό μικρότερο του 2% στον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι θα πρέπει να λαμβάνονται εξωγενώς (ψάρια).

Οι κύριες πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα φυτικά έλαια, που περιέχουν ALA, και κυρίως τα ψάρια, τα οποία είναι πλούσια σε EPA και DHA. Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως η μουρούνα (περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και D), η ρέγκα, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο τόνος, ο σολομός, η πέστροφα, ο κολιός, ο γαύρος και φυσικά τα έτοιμα σκευάσματα, που περιέχουν ιχθυέλαια. Τα θαλασσινά είναι επίσης πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Από τα προϊόντα φυτικής προέλευσης πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων είναι το σουσάμι, ο λιναρόσπορος, το έλαιο του λιναρόσπορου, η σόγια, το σπανάκι, οι σπόροι της μουστάρδας και οι μη επεξεργασμένοι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν βασικό ρόλο σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως:

  • Στη χαλάρωση και συστολή των μυών.
  • Στην κίνηση του ασβεστίου και άλλων ουσιών μέσα και έξω από τα κύτταρα.
  • Στην αναστολή και στη προώθηση της πηκτικότητας του αίματος.
  • Στη ρύθμιση της έκκρισης των ουσιών, που περιλαμβάνουν τα πεπτικά ένζυμα και τις ορμόνες.
  • Στη ρύθμιση των βίαιων φλεγμονωδών επιθέσεων των κυττάρων σε άλλα κύτταρα.
  • Στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού.
  • Στη ρύθμιση της διόδου των ηλεκτροχημικών μηνυμάτων στον εγκέφαλο και στα κύτταρα της καρδιάς.
  • Στον έλεγχο της γονιμότητας.
  • Στην κυτταρική διαίρεση.
  • Και στην ανάπτυξη.

Λόγω των παραπάνω λειτουργιών η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων έχει σημαντικά πολλά οφέλη σε πολλές σύγχρονες ασθένειες, που σχετίζονται με:

  • Την καρδιά
  • Το αίμα
  • Τους συνδέσμους
  • Το γαστρεντερικό σύστημα
  • Και τον εγκέφαλο.

Καρύδια

Τα οφέλη στον οργανισμό σου

Ένας νέος κόσμος

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ

Σόγια και εμμηνόπαυση

Δείτε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο

Διατροφικές ανάγκες παιδιών δημοτικού σχολείου

Λίγα λόγια για τα Ω3 Λιπαρά οξέα

Δείτε περισσότερα

Τα πάντα για τις φράουλες

Δείτε περισσότερα

Χαρουπόμελο

Ο άγνωστος θρεπτικός πλούτος!

Μάθετε για τα γκρέιπφρουτ

Δείτε περισσότερα

2114103938
6982741981
Ομήρου 67, Νέα Σμύρνη
Doctor Time
Vrisko.gr
espa