Τα συνήθη παραδοσιακά εδέσματα της Καθαρής Δευτέρας είναι τα μαλάκια, οι γαρίδες, τα οστρακοειδή, η λαγάνα, η ταραμοσαλάτα και ο χαλβάς, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται με άλλα φαγητά όπως όσπρια, λαδερά, πατάτες τηγανιτές, λαχανικά (ωμά/βραστά/ψητά/τηγανιτά), ρύζι ή ζυμαρικά.
Τα υπέρ όλων αυτών των εδεσμάτων της Καθαρής Δευτέρας είναι ότι:
- είναι πλούσια σε ω-3, ω-6, ω-9 και σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, στη μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης,
- και ωφελούν σε καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η νόσος Alzheimer, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας).
Ενώ τα κατά της κατανάλωσης όλων αυτών των παραδοσιακών εδεσμάτων είναι ότι είναι πλούσια σε θερμίδες…! Είτε γιατί κάποια από αυτά μπορεί να είναι τηγανιτά (όπως τα μαλάκια, οι γαρίδες, ακόμα και τα λαχανικά, οι πατάτες κλπ), είτε γιατί για να παρασκευαστούν χρειάζονται αρκετό λάδι ή φυτικά έλαια ή σουσάμι (όπως η ταραμοσαλάτα, το ταχίνι, ο χαλβάς και η λαγάνα)… Με αποτέλεσμα να χρειάζεται ένα σχετικό μέτρο στην κατανάλωση τους ώστε να ελέγξουμε το βάρος μας!