Basics template

Menu
  • ΑρχικήΑρχική
  • ΒιογραφικόΒιογραφικό
  • ΆρθραΆρθρα
  • ΦωτογραφίεςΦωτογραφίες
  • ΠαροχέςΠαροχές
    • Απλή επίσκεψη
    • Διατροφή για vegans
    • Διατροφή για αθλητές
    • Διατροφή για παιδιά και εφήβους
  • ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία
  • Facebook

Basics template

  • ΑρχικήΑρχική
  • ΒιογραφικόΒιογραφικό
  • ΆρθραΆρθρα
  • ΦωτογραφίεςΦωτογραφίες
  • ΠαροχέςΠαροχές
    • Απλή επίσκεψη
    • Διατροφή για vegans
    • Διατροφή για αθλητές
    • Διατροφή για παιδιά και εφήβους
  • ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία
  • Facebook

Θρεπτική αξία των Πράσινων Λαχανικών

Γνωρίζετε τη θρεπτική αξία των Πράσινων Λαχανικών??

 

Τα λαχανικά αποτελούν σπουδαία τροφή λόγω της εξαιρετικής τους ποικιλομορφίας και της υψηλής τους Θρεπτικής αξίας. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή και μαγειρεμένα. Έχουν υψηλή συγκέντρωση νερού και φυτικών ινών. Βοηθούν στην εξουδετέρωση της όξινης αντίδρασης του στομάχου, που δημιουργείται κατά την πέψη των τροφών (κυρίως του κρέατος και του τυριού). Η ποιότητα των θρεπτικών συστατικών, που προέρχονται από τα λαχανικά, είναι δυνατόν να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η σύσταση του εδάφους και οι κλιματικές συνθήκες. Πολλά λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών C, B1, B2 και Α, και σε μικρότερη ποσότητα φυλλικό οξύ. Η β-καροτίνη (ουσία που το σώμα μας τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α) βρίσκεται άφθονη στο καρότο και στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το ασκορβικό οξύ (ή βιταμίνη C) αφθονεί στην πιπεριά, στα κραμβοειδή και τα φυλλώδη λαχανικά. Οι βιταμίνες Β1 και Β2 περιέχονται στα φασολάκια, τα σπαράγγια και το σπανάκι.

Συγκεκριμένα, τα πράσινα λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη, φυτικές ίνες, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ασβέστιο, φολυκό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, κάλιο, μαγγάνιο, χρώμιο και β-καροτένιο. Επίσης είναι πηγή σιδήρου (σε μη αιμική μορφή) που βοηθά στη λειτουργία του αίματος, αλλά και μαγνησίου, μιας πολύ σημαντικής ουσίας για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το πράσο, το σπανάκι, τα αγριόχορτα (παπαρούνες, μυρώνια, καυκαλήθρες), τα σέσκουλα, η ρόκα και το μαρούλι, τα οποία:

  • Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα: Τα πράσινα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου.
  • Έχουν αντικαρκινική δράση: Η κατανάλωση ακόμα και μόνο μιας μερίδας πράσινων λαχανικών καθημερινά, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων κατά 50% και να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Βελτιώνουν την όραση: Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η εβδομαδιαία κατανάλωση 2-4 μερίδων πράσινων λαχανικών (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο) μπορεί να μειώσει κατά 43% την πιθανότητα εμφάνισης του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, που είναι η κύρια αιτία μειωμένης όρασης στα άτομα άνω των 65 ετών.
  • Προλαμβάνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ: Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ συμβάλλει στην υγεία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ).

Καρύδια

Τα οφέλη στον οργανισμό σου

Ένας νέος κόσμος

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ

Σόγια και εμμηνόπαυση

Δείτε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο

Διατροφικές ανάγκες παιδιών δημοτικού σχολείου

Λίγα λόγια για τα Ω3 Λιπαρά οξέα

Δείτε περισσότερα

Τα πάντα για τις φράουλες

Δείτε περισσότερα

Χαρουπόμελο

Ο άγνωστος θρεπτικός πλούτος!

Μάθετε για τα γκρέιπφρουτ

Δείτε περισσότερα

2114103938
6982741981
Ομήρου 67, Νέα Σμύρνη
Doctor Time
Vrisko.gr
espa