Τα ψάρια μας προσφέρουν πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν σε πολύ μεγάλη ποικιλία καλύπτοντας έτσι κάθε ανάγκη.
Οι κύριες βιταμίνες που μας παρέχουν τα ψάρια είναι η A και η D. Η βιταμίνη Α, που μας παρέχουν τα ψάρια, έχει άμεση σχέση με την όραση, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των ματιών μας. Και η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για την αύξηση και τον εμπλουτισμό των οστών και των δοντιών, αλλά και για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Νεότερες μελέτες καταδεικνύουν τη βιταμίνη D να σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου, υπερχοληστεριναιμίας, καρδιοπάθειας, διαβήτη κ.ά.. Οι βιταμίνες Α και D βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και στο ήπαρ των άλλων ψαριών, από το οποίο παρασκευάζεται το μουρουνέλαιο.
Τα μικρά σε μέγεθος ψάρια (σαρδέλα, γαύρος, μαρίδα, αθερίνα) αποτελούν επίσης μια καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου, επειδή τα τρώμε με το κόκκαλό τους. Πλούσια σε ασβέστιο είναι και η γαρίδα. Ο φώσφορος υπάρχει επίσης σε σημαντικές ποσότητες στα κόκκαλα των μικρών ψαριών, αλλά και σε ορισμένα θαλασσινά, όπως το καλαμάρι, η σουπιά, το χταπόδι και η γαρίδα. Τα ψάρια επίσης μπορούν να προσφέρουν τα γευστικά λιπαρά του κρέατος, όχι όμως και τα οργανικά.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση των μεγάλων ψαριών (ξιφίας, μαγιάτικο, σολομός, τόνος) διότι περιέχουν βαρέα μέταλλα. Τα βαρέα μέταλλα είναι χημικές ενώσεις, που σε μεγάλες συγκεντρώσεις γίνονται τοξικές και επομένως επικίνδυνες για τον οργανισμό. Επιδρούν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος. Ο υδράργυρος σύμφωνα με μελέτες βλάπτει το νευρικό σύστημα του νεογνού και του βρέφους, γι’ αυτό στις έγκυες γυναίκες, στις θηλάζουσες και στα μικρά παιδιά συστήνεται να αποφεύγουν την κατανάλωση ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα βαρέων μετάλλων (όπως είναι ο τόνος, ο ξιφίας, το μαγιάτικο κ.ά.). Ο υπόλοιπος πληθυσμός καλό είναι να καταναλώνει αυτά τα είδη ψαριών σε συχνότητα μία έως 2 φορές το μήνα.
Αυτό που ξεχωρίζει στα ψάρια είναι η περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να παράγει το σώμα μας και συνεπώς πρέπει να τα προσλαμβάνουμε με τη διατροφή. Τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν βασικό ρόλο σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως:
- Στη χαλάρωση και συστολή των μυών.
- Στην κίνηση του ασβεστίου και άλλων ουσιών μέσα και έξω από τα κύτταρα.
- Στην αναστολή και στη προώθηση της πηκτικότητας του αίματος.
- Στη ρύθμιση της έκκρισης των ουσιών, που περιλαμβάνουν τα πεπτικά ένζυμα και τις ορμόνες.
- Στη ρύθμιση των βίαιων φλεγμονωδών επιθέσεων των κυττάρων σε άλλα κύτταρα.
- Στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού.
- Στη ρύθμιση της διόδου των ηλεκτροχημικών μηνυμάτων στον εγκέφαλο και στα κύτταρα της καρδιάς.
- Στον έλεγχο της γονιμότητας.
- Στην κυτταρική διαίρεση.
- Και στην ανάπτυξη.
Λόγω των παραπάνω λειτουργιών η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων έχει σημαντικά πολλά οφέλη σε πολλές σύγχρονες ασθένειες, που σχετίζονται με:
- Την καρδιά
- Το αίμα
- Τους συνδέσμους
- Το γαστρεντερικό σύστημα
- Και τον εγκέφαλο.