Ποια είναι τα εδέσματα της Καθαρά Δευτέρας και τι μας προσφέρουν!
Λίγα λόγια για την Καθαρά Δευτέρα!
Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια κινητή εορτή που πέφτει κάθε χρόνο 48 ημέρες πριν το Πάσχα. Διάφορα έθιμα περιλαμβάνοντα σε αυτή την γιορτή όπως το πέταγμα του χαρταετού, το γαϊτανάκι αλλά και το οικογενειακό τραπέζι με τα παραδοσιακά εδέσματα. Τα ευρέως γνωστά σε όλους είναι:
- Λαγάνα
- Ταραμάς
- Χαλβάς
- Θαλασσινά και Μαλάκια
- Ψάρια
- Ελιές
- Όσπρια
- Χούμους
- Ντολμαδάκια
Θρεπτική Αξία:
Οι τροφές που περιλαμβάνονται στο μενού της Καθαρά Δευτέρας είναι ιδιαίτερα θρεπτικές περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα (ω-3), βιταμίνες (A, D και συμπλέγματος Β), φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, φώσφορος, ψευδάργυρο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ιώδιο).
Ποια από τα παραπάνω εδέσματα έχουν πολλές συμπυκνωμένες θερμίδες και αν τα καταναλώνουμε σε μεγάλη ποσότητα «παχαίνουν»;
-Το μέτρο είναι η βασική συμβουλή, καθώς από την θρεπτική αξία των εδεσμάτων βλέπουμε ότι παρέχουν και πολλά θετικά.
-Οι ποσότητες, επίσης, πρέπει να προσεχθούν (όπως για παράδειγμα στη λαγάνα, στον ταραμά και στο χαλβά). Συγκεκριμένα, το λάδι και οι ελιές ανήκουν στην οικογένεια των λιπαρών και πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση αυτών, όπως για παράδειγμα μπορείτε να μαγειρέψετε τα φαγητά με 1 κουταλιά λάδι/ μερίδα και να καταναλώσετε 6 ελιές αντίστοιχα.
-Εκτός από τις ποσότητες, ένας ακόμη βασικός παράγοντας είναι ο τρόπος μαγειρέματος! Για φέτος αφήστε στην άκρη τα τηγανιτά ψάρια και θαλασσινά και προτιμήστε τα ψητά ή τα μαγειρευτά!
-Μην ξεχάσετε το μισό σας πιάτο να καλύπτεται από ωμά ή βραστά ή ψητά λαχανικά!
Πώς να ξεκινήσω σωστά την έναρξη της σαρακοστής;
Tips για μια καλή αρχή!
- Μην ξεχάσετε να καταναλώσετε το πρωινό σας και το φρούτο σας ως δεκατιανό!
- Να προσέχετε το σαρακοστιανό σας πιάτο να ακολουθεί τις παραπάνω συμβουλές!
- Κατανάλωση νερού μέσα στην ημέρα.
- Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ, ενδεικτικά 2 ποτά για τους άντρες και 1 ποτό για τις γυναίκες.
- Ο χαλβάς καλό θα είναι να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα (γιατί είναι πλούσιος σε θερμίδες), σε μέγεθος σπιρτόκουτου!
- Η ταραμοσαλάτα, ως ένα πλήρες γεύμα (με πρωτεΐνη, υδατάνθρακες από ψωμί ή πατάτα, και λίπος από το ελαιόλαδο) καλό θα ήταν να μετριαστεί σε 1 κουταλιά της σούπας εάν προστεθεί στο κυρίως γεύμα σας ως συνοδευτικό.
- Τέλος, η λαγάνα, ως αμυλούχο τρόφιμο, μπορεί να καταναλωθεί και ολικής, με μέτρο (ιδανικά 1 κομμάτι 30 γραμμαρίων).
- Μην ξεχνάτε πως αν καταναλώσετε κάποιο σαρακοστιανό γεύμα που περιέχει άμυλο (πχ. γαριδομακαρονάδα), τότε να προσέξετε να μην το συνδυάσετε με μεγάλες ποσότητες άλλων πηγών αμύλου (όπως λαγάνα κλπ.) σε περίπτωση που προσπαθείτε να μειώσετε το βάρος σας!
Και Καλή Σαρακοστή!
Βιβλιογραφία: Καρακασίδου Π., 2015, «Η Διατροφή στην Νηστεία», ΑΘ. Σταμούλης.