Τεστ δυσανεξίας, να το κάνω;
Η δυσανεξία ορίζεται ως μια επαναλαμβανόμενη ανεπιθύμητη αντίδραση του οργανισμού στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων χωρίς να προκαλείτε όμως αλλεργική αντίδραση.
Για να διαγνωστεί ένα άτομο με δυσανεξία δεν χρειάζεται κάποιο τεστ αλλεργίας αλλά κάποιον γαστρεντερολόγο γιατρό που θα εντοπίσει:
- Τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που προκαλεί η δυσανεξία.
- Τους διατροφικούς ή άλλους παράγοντες που δυσχεραίνουν την κατάσταση του ασθενή, βοηθητικό ρόλο θα είχε και ένας διαιτολόγος όπου με μια δίαιτα αποκλεισμού θα μπορούσε να αναζητήσει το πιθανό τρόφιμο που τον επηρεάζει.
- Τέλος να αναγνωρίσει τις ουσίες που εντείνουν τα συμπτώματα της δυσανεξίας.
Υπάρχουν διάφορα τεστ που παρουσιάζονται όπως το ηλεκτρο-διαγνωστικό τεστ, κυτταρο-τοξικό τεστ, έλεγχος IgG αντισωμάτων και άλλα τα οποία ΔΕΝ είναι αξιόπιστα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.
Οι ασθενείς που έχουν κάποια δυσανεξία και έχει διαπιστωθεί από τον γιατρό και τον διαιτολόγο ΔΕΝ χάνουν βάρος όταν ακολουθούν δίαιτες αποκλεισμού! Η μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει αυτή την μείωση και όχι η απουσία γαλακτοκομικών με λακτόζη στην περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στην λακτόζη.
Το υπουργείο υγείας αλλά και οι σύλλογοι διαιτολόγων - διατροφολόγων απορρίπτουν τα τεστ δυσανεξίας αφού ΔΕΝ έχουν διαγνωστική αξία και επίσης ΔΕΝ σχετίζονται με την απώλεια βάρους! Αρκετές φορές τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων αποκλείονται από την διατροφή για την «δυσκολία» που προκαλούν στην απώλεια βάρους, και αυτά μάλιστα αποδεικνύονται ότι προκαλούν δυσανεξία μέσα από τα παραπάνω τεστ. Μια τέτοια προσέγγιση είναι εσφαλμένη και μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Η αποτελεσματική διαχείριση βάρους προέρχεται μόνο από την αλλαγή του τρόπου ζωής. Συγκεκριμένα σωστές διατροφικές συνήθειες, περιορισμός τροφών με υψηλό αλάτι και ζάχαρη, διαχείριση των γευμάτων μέσα στην ημέρα, αύξηση σωματικής δραστηριότητας και μείωση της καθιστικής ζωής.
Πηγή:
-Θέση της Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του ΠΣΔΔ, Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας και Ρύθμιση Σωματικού Βάρους.